Плавлений сир - дуже поживний продукт, який досить корисний для людини, завдяки наявності великої кількості кальцію і фосфору, а адже ці елементи відповідають за здоровий стан і красу шкіри, волосся і нігтів. Ще однією корисною речовиною в складі плавленого сиру є казеїн - білок найвищої якості.
Користь плавленого сиру полягає і в наявності жирних насичених кислот, які несуть в собі чимало цілющих якостей.
Сичужні сири, масло, сир, спеціальні сири для плавління, сухе молоко і всілякі наповнювачі та спеції складають основний набір продуктів для виготовлення цієї ніжної ласощі. Їх ретельно перемішують в потрібних пропорціях і плавлять при певній температурі, в наслідок чого і виходить однорідна сирна маса під назвою плавлений сир. Відмінною особливістю цих сирів є досить щільна, злегка пружна консистенція і можливість їх нарізування на скибочки.