Плавлений ковбасний сир - це продукт харчування, який виготовляють шляхом температурної обробки сичужних видів сирів. Сирна маса піддається обробці при 95С. такий спосіб виробництва сирів був винайдений в Швейцарії Вальтером Гербером. Перший плавлений сир був випущений в 1950 році Джеймсом Крафтом, який створив компанію «Kraft Foods». До теперішнього моменту «Kraft Foods» випускає плавлений сир під маркою Kraft.
Ковбасний сир вважається різновидом плавлених сирів. Цей вид продукту відрізняється своїм зовнішнім виглядом, а також смаковими і споживчими характеристиками. Плавлений ковбасний сир виготовляють шляхом переплавки при температурі в 95С сичужних сортів сиру з останньої формуванням продукту у вигляді ковбаси. Свою оригінальну форму ковбасний сир отримує в процесі розфасовки сирної маси за допомогою спеціальної кулінарної шприца в упаковку з целофану та інших полімерів.
Плавлений ковбасний сир відрізняється не тільки своєю консистенцією, а й смаком. Ковбасний сир каптять в спеціальних коптильних камерах за допомогою диму близько трьох годин. В результаті такої обробки виробники продуктів харчування отримують копчений плавлений ковбасний сир. Однак, не всі сучасні виробники продуктів харчування сумлінно підходять до дотримання вимог, що пред'являються до процесу виготовлення ковбасних сирів.
Тому в складі деяких різновидів плавлених ковбасних сирів міститься харчова добавка або хімічний "рідкий дим", який надає сиру відмітний смак і аромат. Можливо зміст в хімічному складі продукту синтетичного "рідкого диму" можна вважати прикладом шкоди ковбасного сиру для людського організму.
Варто відзначити, що рівень калорійності ковбасного сиру знаходиться на середньому рівні, якщо порівнювати з іншими видами сиру. Як правило, середній рівень калорійності ковбасного сиру становить 275 ккал, які містяться в 100 грамах продукту харчування.
Користь ковбасного сиру
Користь ковбасного сиру, втім як і у випадку з іншими видами продукту, криється в хімічному складі. Оскільки плавлений ковбасний сир виробляють при високих температурах склад продукту програє іншим сирам в кількості корисних сполук природного походження. Однак, користь ковбасного сиру виражається в великому вмісті вітамінів групи А, а також фолієвої кислоти, фосфору, кальцію і калію.