Сир / сирна маса
Традиційною різновидом сиру для Північної і Східної Європи, є кисломолочний продукт, який отримують шляхом сквашування молока з подальшим видаленням сироватки - сир. Офіційно його прийнято класифікувати за процентним вмістом жиру. Відповідно до цього розрізняють:
• сир жирний (18%);
• сир напівжирний (9%);
• сир знежирений (менше 3%).
До останнього, до речі, відноситься сир зернений, який останнім часом особливо сподобався нашим співвітчизникам за своєрідну структуру і ніжність. Калорійність сиру безпосередньо пов'язана з його жирністю.
Перед використанням сир прийнято протирати або ж пропускати через м'ясорубку, для отримання більш ніжної консистенції і однорідності. Страви з цієї пухкої білої маси готують різними способами: у відварному вигляді, запеченими, смаженими, припускають з цукром, олією або солодким соусом.
Область кулінарного мистецтва пропонує величезну кількість варіантів приготування смачних страв на основі сиру: сирники, ватрушки, різні десерти, булочки з сиром, пиріжки з сирною начинкою, сирні печиво. Але найкориснішим способом використання цього продукту в їжу називають вживання в сирому вигляді. Саме таким чином виявляються всі поживні якості і чудові властивості сиру.
У давнину, коли не було холодильників, цей продукт пресувався на зиму. Він ставав таким твердим, що з сиру виготовляли навіть ґудзики. Сьогодні, якщо якість купленого сиру все ж викликає сумнів, його рекомендують використовувати в переробленому вигляді.
Пам'ятайте, що сир - це продукт з дуже високим вмістом білка, в зв'язку з чим не варто ним зловживати, а їсти невеликими порціями. Зберігати його потрібно виключно в холодильнику, через те, що він являє собою відмінну середовище для розвитку хвороботворних бактерій і мікробів.
користь сиру
Всім відома користь сиру для дітей і дорослих, так як в ньому міститься важливий макроелемент - кальцій. Крім того, це ще й відмінне джерело білка, який засвоюється організмом значно краще, ніж білок м'яса, а також бере участь у формуванні клітин, імунних тіл і ферментів.
Про користь сиру говорить і той факт, що він багатий залізом, яке регулює рівень гемоглобіну в крові, і магніем, що є важливим елементом для нормальної життєдіяльності всіх органів.
шкода сиру
В даний час сир є одним з найпотрібніших і затребуваних продуктів харчування, який знаходить своє застосування не тільки в області дієтології, але і займає почесне місце серед косметологічних засобів. Його корисні властивості очевидні, а от шкода сиру може проявитися при індивідуальній непереносимості цього білосніжного продукту і його неправильному зберіганні, коли відбувається розвиток шкідливих бактерій. У зв'язку з цим рекомендується відповідально підходити до вибору сиру: при покупці упевнитися в його свіжості і переконатися у відсутності у вас особистої неприязні цього продукту, проконсультувавшись у фахівця.